Complimenteren werkt positief op motivatie en prestaties

compliment op de werkvloer

Binnen sommige organisaties wordt het personeel ‘gepushed’ of wordt er gedreigd met bepaalde gevolgen als er niet harder wordt gewerkt. Met zo’n methode wordt er vaak korte metten gemaakt met de ‘goede’ sfeer en blijkt (zeker op langer termijn) dat dit juist averechts werkt wat betreft de motivatie en prestaties van de werknemers. Het is juist belangrijk om de goede sfeer te bevorderen en er voor te zorgen dat het personeel lekker in zijn vel zit. Complimenteren is hierbij het sleutelwoord!

Hoe werkt complimenteren op de prestaties?

Als je werknemers goed in hun vel zitten en de sfeer opgewekt en goed is, dan zijn deze doorgaans met genoegen bereid af en toe een tandje bij te zetten ‘voor de zaak’ en zullen de prestaties ook verbeteren. Daarnaast blijkt ook dat het ziekteverzuim aanzienlijk lager ligt bij personeel dat goed in z’n vel zit en met plezier naar zijn werk gaat.

Marius Rietdijk onderzocht dit onderwerp en in zijn onderzoek beantwoord hij hierover onder andere de volgende vraag:

Hoe kun je door te complimenteren prestaties verhogen?
Rietdijk zet een aantal stappen op een rijtje die helpen bij het verhogen van prestaties. Een van die stappen heeft betrekking op het belonen als een (sub)doel wordt behaald. Hij geeft aan dat er kan worden beloond door te complimenteren of door persoonlijke aandacht/of persoonlijke attenties.

Maar wat is nou eigenlijk een compliment? Rietdijk vertaald ‘een compliment maken’ als ‘iemand positieve aandacht geven’.

Voorbeelden van complimenten zijn:
– ‘’Dat heb je zo goed aangepakt’’
– ‘’Ik ben blij dat je dit zo snel hebt uitgevoerd’’
– ‘’Je hebt vandaag goed gepresteerd’’

Voorbeelden van wat een compliment niet is zijn:
– ‘’Dat heb je wel goed aangepakt, maar dit moet je de volgende keer…’’
– ‘’Fijn dat je dit…, maar…’’

Het zit in ons mensen vrijwel in onze genen dat het prettig is om erkend te worden voor de werkzaamheden die je uitvoert. Het maakt ons gelukkiger in wat we doen op het moment dat onze bijdrage als gewaardeerd wordt gezien. Probeer dus eens wat meer te complimenteren, het zal de werksfeer en daarmee de prestaties alleen maar bevorderen.